Als er iets is dat net zo zomers smaakt als het eruitziet, dan is het wel watermeloen. De groen-rode reuzenvruchten zijn verfrissend en verkoelend en lekker in fruitsalades of cocktails, of gewoon zo uit het vuistje. Veel mensen realiseren zich echter niet dat watermeloenen behalve lekker ook erg gezond zijn. Het is een fabeltje dat ze niet erg voedzaam zijn. Integendeel, de watermeloen blijkt allerlei onvermoede gezonde eigenschappen te hebben. We sommen er 10 voor je op.
Die mooie rode kleur van het vruchtvlees van een watermeloen komt van dezelfde stof die tomaten zo rood maakt: lycopeen. Het is een krachtige antioxidant, waarvan sommige studies lijken aan te geven dat het een gunstig effect kan hebben op diabetes, en mogelijk zelfs de kans op prostaatkanker kan verkleinen. Watermeloenen bevatten meer lycopeen dan welke andere groente of fruit dan ook. Het devies is: hoe roder en dus rijper, des te meer lycopeen.
Watermeloen is niet alleen dorstlessend als je in de zon zit, maar helpt ook je huid een handje. De al genoemde lycopenen, die planten hun pigment geven, doen dat ook met onze huid. Ze zorgen ervoor dat de huid beter bestand is tegen Uv-straling en minder snel verbrandt. Al zeggen we er wel meteen bij dat smeren met minimaal factor 30 verreweg de beste zonbescherming biedt.
Van lycopeen is bekend dat het de hartgezondheid bevordert. Volgens een studie uit 2017 is er een mogelijk verband tussen de consumptie van lycopeen en een lager risico op hart- en vaatziekten en helpt de bloeddruk en het LDL-cholesterolgehalte te verlagen, en daarnaast de vaatwanden versterkt. Daarnaast bevat watermeloen een aminozuur genaamd citrulline, dat eveneens een gunstig effect op de bloeddruk heeft.
Watermeloenen bevatten een natuurlijke kleurstof genaamd bèta-kryptoxanthine, een pigment nauw verwant aan bètacaroteen. Het menselijk lichaam zet kryptoxanthine om naar vitamine A, het geldt daarom als provitamine A. Deze stof heeft een ontstekingsremmende werking en kan een rol spelen bij het voorkomen van gewrichtsreuma.
We noemden het al: vitamine A. Wie een stuk watermeloen eet krijgt daarmee al snel zo’n 10% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine A binnen. En we weten allemaal dat vitamine A goed voor de ogen is. Watermeloen eten is wat dat betreft net zo gezond als wortelen.
De naam watermeloen is niet slecht gekozen: de vrucht bestaat voor 92% uit water. Wie dus watermeloen eet, die drinkt in feite tegelijkertijd. Zeker in de zomer is het erg belangrijk om de vochthuishouding op peil te houden. Af en toe dus even wat watermeloen snoepen is een goed idee.
Watermeloen bevat vitaminen die helpen de huid soepel en veerkrachtig te houden, zoals vitamine A, B6 en C. Daarnaast helpt watermeloen je vochthuishouding op peil te houden en dat is goed voor je huid. En: je kunt watermeloen ook als vochtinbrengend gezichtsmasker gebruiken. Roer een eetlepel watermeloensap door een lepel magere Griekse yoghurt, smeer het op je gezicht en laat het 10 minuten intrekken. Afspoelen en afdrogen en je huid voelt zich als herboren.
Watermeloen is de beste vriend van iedereen die op de lijn let. Een lekker ijsje bevat al snel 300 calorieën, terwijl dezelfde hoeveelheid watermeloen maar 45 calorieen bevat. Daarnaast bevat watermeloen geen vet of natrium en nauwelijks cholesterol. En omdat het zo veel water bevat zorgt het voor een vol gevoel zodat je minder snoept.
Watermeloen is de ideale snack voor mensen die bezig zijn met fitness of sport. Niet alleen omdat het veel water bevat, en allerlei gezonde antioxidanten en vitaminen. Maar ook omdat het kalium bevat, een mineraal dat voorkomt dat je spierkrampen krijgt.
Voor mensen die op hun bloedsuikergehalte moeten letten, en voor mensen die op een koolhydraatarm dieet zitten is er goed nieuws. Watermeloen heeft een glycemische index (GI) van 80, wat inhoudt dat het snel wordt verteerd waardoor glucose ook snel in de bloedbaan terecht komt. Niet zo best, zou je denken, maar omdat watermeloen amper koolhydraten bevat wordt er geen glucosepiek geproduceerd, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een koekje of zelfs een banaan.
Watermeloen wordt over het algemeen goed verdragen door mensen met een spijsverteringsaandoening zoals colitis of de ziekte van Crohn. De anti-inflammatoire werking van sommige stoffen in de vrucht hebben een ontstekingsremmende werking. Het is wel zaak om op te letten niet per ongeluk een van de zaadjes te consumeren. Die zaadjes bevatten overigens van zichzelf ook nuttige voedingsstoffen.
Tot slot geven we je hier een paar suggesties voor wat je allemaal met een watermeloen kunt doen. Overigens bestaan er zelfs recepten om van watermeloen een veganistische gerookte nep-ham te maken, maar dat schijnt eigenlijk alleen maar heel veel werk te zijn zonder dat het iets oplevert dat ook maar in de verste verte op ham lijkt. Dan kun je beter een van de volgende drie tips uitproberen:
Een lekkere zomertip: pureer watermeloen in de blender, voeg sap van een limoen toe en wat fijngesnipperde verse muntblaadjes en laat het in de diepvries bevriezen. Het resultaat is een heerlijk verkoelende sorbet.
Net als tomaten kun je watermeloen zowel in zoete als hartige gerechten toepassen. Een heerlijke zomerse salade maak je met blokjes watermeloen, fetakaas en muntblaadjes. Wat zout, peper, citroensap en extra vergine olijfolie erbij, klaar. Experimenteer: doe er blokjes komkommer bij, of paprika, of zwarte olijven en een fijngesneden chilipepertje.
Wist je dat je een krokante snack van watermeloenzaadjes kunt maken? Simpelweg roosteren in een koekenpan met wat olijfolie en zout. Een teentje knoflook uit de pers is natuurlijk altijd een goed idee. Je kunt bij de meeste supermarkten tegenwoordig ook kant en klaar geroosterde watermeloenpitten kopen. Lekker over de sla.