De snel oprukkende, en waarschijnlijk zeer besmettelijke Omicron-variant van het coronavirus vormt momenteel een groot punt van zorg voor de medische wereld. Hoe besmettelijk is deze virusvariant immers precies, en hoe goed zijn de vaccins bestand tegen deze nieuwe bedreiging? Vanuit Zuid-Afrika, waar de Omikron variant voor het eerst opdook komen inmiddels de eerste antwoorden op die vragen, gebaseerd op real-world data uit de eerste drie weken nadat Omicron opdook, eerst in de regio rond Johannesburg. En het lijkt erop dat de vaccins minder effectief zijn tegen de Omicron variant als tegen de eerdere coronavarianten.
De Zuid-Afrikaanse private zorgverzekeraar Discovery Health bracht analyses naar buiten op basis van 211.000 COVID-testresultaten. En daaruit bleek dat twee doses van het Pfizer/BioNTech vaccin voor 70% bescherming bieden tegen een ernstige COVID-infectie die ziekenhuisopname vereist. Maar het vaccin biedt maar 33% bescherming tegen een infectie met Omicron. Ook ziet het ernaar uit dat Omicron veel besmettelijker is dan eerdere varianten voor mensen die al een COVID-infectie doorgemaakt hebben. Het lijkt er wel op dat Omicron voor relatief milde verschijnselen zorgt: bij geïnfecteerde volwassenen belandde 29% minder mensen in het ziekenhuis dan bij eerdere mutaties, los van vaccinatiestatus. Voor kinderen lijkt Omicron juist een 20% hogere kans op ziekenhuisopname met zich mee te brengen.
De 70% bescherming tegen ziekenhuisopname blijkt bij alle onderzochte leeftijdsgroepen aanwezig te zijn, van 18 tot 80 jaar. Wel zijn ouderen iets minder goed beschermd; 67% bij mensen tussen 60 en 70, en 60% bij mensen tussen 70 en 80. Mensen met een verhoogd risico, zoals obesitas, diabetes, hoge bloeddruk en cardiovasculaire aandoeningen zijn net zo goed beschermd als mensen zonder die aandoeningen.
De Omicron variant brengt wel een veel hogere kans op herinfectie met zich mee. Bij Delta was dat nog 40%, maar bij Omicron is dat 73%. Wel lijkt het erop dat de meeste mensen die met Omicron besmet raken minder ernstig ziek wordt dan bij andere varianten. De scherpe toename in het aantal besmettingen in Zuid-Afrika vertaalt zich niet door in een net zo scherpe groei van het aantal ziekenhuisopnames. Volwassenen hebben een 29% lagere kans om in het ziekenhuis te belanden dan mensen die met de Alfa-variant besmet raakten.
Meer informatie