Over een paar jaar kan een app COPD-patiënten waarschuwen dat er een longaanval gaande is

juli 2023 Zorg van de Toekomst Willem van Altena

Een app, die aan je stem kan horen of je een longaanval hebt. Longarts Sami Simons van Maastricht UMC+ hoopt dat zo’n elektronisch hulpmiddel over een paar jaar een feit is. Vroeg onderkennen van een longaanval betekent namelijk ook dat er eerder ingegrepen kan worden om die onder controle te houden. Het onderzoek richt zich in de eerste plaats op COPD-patiënten.

Kortademig

Mensen met een longaanval zijn vaak kortademig of hebben een piepende ademhaling, en hoesten veel. De app moet leren herkennen of er symptomen van een longaanval in de stem opgepikt kunnen worden. Bij de ontwikkeling ervan werken ook patiënten mee. Patiënten kunnen zich zelfs aanmelden om mee te denken met de onderzoekers.

Ook tijdens het ontwikkelen van de app spelen mensen met COPD een grote rol. De ontwikkelaars van de app willen de werking testen in de praktijk. Simons daarover: “We kunnen bijvoorbeeld bedenken dat je drie keer per dag de app moet gebruiken voor een goed resultaat. Maar houden mensen dat ook vol, twee maanden lang elke dag?”

Simons weet dus nog niet precies hoe de app er uiteindelijk uit komt te zien. “Maar ik weet wel dat er over vier jaar een app is die net zo goed als een dokter een longaanval kan vaststellen. En dat die app goed en makkelijk werkt voor iedereen met COPD. Want als je een longaanval op tijd herkent, kun je zorgen dat deze beter onder controle blijft.”

DACIL

Het onderzoek van Simons en collega’s heeft de naam DACIL meegekregen, wat staat voor Developing A digital COPD companion for Improving Lifestyle. De app meet elke dag de ademhaling door een ingesproken tekst te analyseren. Zo kan een verslechtering van de COPD worden opgemerkt. Om dit nauwkeurig te kunnen voorspellen wordt gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie. Als er een verslechtering optreedt kan de digitale coach adviezen geven die mensen met COPD in staat stelt hun leefstijl zo aan te passen dat de verslechtering tegengegaan wordt. Op deze manier wordt een positieve en gezonde leefstijl duurzaam en binnen bereik gemaakt en krijgen mensen met COPD meer grip op hun ziekte. 

Meer informatie

Persbericht Maastricht UMC+