
Baby’s die de eerste vier maanden uitsluitend borstvoeding krijgen, hebben een significant lager risico op IgE-gemedieerde voedselallergieën. Dat blijkt uit een studie van het Bnai Zion Medisch Centrum in Haifa, Israël, gepubliceerd in Annals of Allergy, Asthma & Immunology. De onderzoekers, onder leiding van dr. Nadira Musallam, ontdekten dat exclusieve borstvoeding de kans op allergieën voor ei, sesam en pinda bijna halveert vergeleken met gedeeltelijke borstvoeding of flesvoeding op basis van koemelk.
Uit de studie onder 3.030 moeders bleek dat:
Een opvallende bevinding was dat baby’s met constitutioneel eczeem (atopische dermatitis) die pas later met sesam in aanraking kwamen, een verhoogd risico op sesamallergie hadden. Dit onderstreept het belang van vroege introductie van allergenen in risicogroepen.
De onderzoekers pleiten voor aanpassing van internationale richtlijnen, met name in regio’s waar sesamallergie veel voorkomt. Ook wijzen ze op het verhoogde risico van koemelkblootstelling direct na de geboorte, wat mogelijk allergieën in de hand werkt.
In Nederland heeft 5-8% van de kinderen een voedselallergie, waarbij koemelkallergie de meest voorkomende is. Het Voedingscentrum adviseert al langer exclusieve borstvoeding gedurende zes maanden, maar deze studie suggereert dat zelfs vier maanden al een significant beschermend effect heeft. Nederlandse kinderartsen benadrukken wel dat vroege introductie van pinda en ei bij hoogrisicokinderen – zoals aanbevolen in de richtlijn voedselallergie – belangrijk blijft.