Door: Dr. Hans de Groot
Druk op de afspeelknop om de tekst voor te lezen.
De dagen worden gelukkig weer langer en de eerste boompollen zijn alweer in de lucht terwijl u deze interessante uitgave van uw allergietijdschrift gaat lezen.
Maurits van Maaren geeft een mooi overzicht van een nieuwe, meer praktische indeling van angio-oedeem met 3 endotypen en 2 subgroepen. Als allergoloog zien we met name de vijfde groep, angio-oedeem met onbekende oorzaak, met vaak een uitdaging voor de preventie en therapie.
Collega Wagener beschrijft naar aanleiding van een casus de mogelijkheid van desensitisatie bij een acute overgevoeligheidsreactie. Dit kan ervoor zorgen dat de patiënt het geneesmiddel met de beste effectiviteit en/of met de minste bijwerkingen toegediend kan blijven krijgen. Gezien de risico’s wel de desensitisatie uitvoeren in een expertisecentrum voor geneesmiddelenreacties.
Vanuit het Amsterdam UMC vindt u een overzichtsartikel over de CD19-gerichte chimere antigeenreceptor T-celtherapie in de hematologie en bij therapierefractaire auto-immuunziekten. Deze CAR T-celtherapie biedt de patiënt een medicatievrije remissie, maar moet wel strikt worden gemonitord, aangezien langetermijneffecten van de behandeling bij auto-immuunziekten nog onbekend zijn en de therapie alleen bij kleine aantallen patiënten is onderzocht.
Onder aanvoering van Berber Vlieg leest u een samenvatting van de IMPACDD-studie: verbetering van de behandeling van eczeem met immuunondersteunende voeding. In dit artikel vindt u alle details over doel, opzet en inclusiecriteria. Voor meer informatie en aanmelding kan contact worden gezocht met Dominiek Wolters (d.wolters2@olvg.nl). De geplande einddatum van inclusie is najaar 2025.
Het eerste proefschrift is van Charlotte Castenmiller en handelt over de allergenen van de pinda, details over sensibilisatie en van daaruit hopelijk een veilige en effectieve therapie voor pinda-allergie.
Het tweede proefschrift is van Emma Schepens en bespreekt het reukverlies na COVID-19, een storende schade die bij 2 op de 3 patiënten na een infectie optrad. 46% had na 6 maanden nog steeds een verminderd reukvermogen. Reuktraining kan een positieve bijdrage leveren aan een sneller herstel.
We eindigen dit nummer met een Journal Scan over een zeldzame vorm van rinitis bij een patiënt met een selectieve IgA-deficiëntie, waarbij het enig denkwerk kostte om de diagnose rond te krijgen.
Ik wens u weer veel leesplezier.
Dr. Hans de Groot, internist-allergoloog
Voorzitter hoofdredactieraad