Een nieuwe bloedtest voor de diagnose van allergieën kan mogelijk risicovolle tests zoals de provocatietest vervangen. Onderzoekers van de Universiteit van Bern (Zwitserland) hebben een innovatieve methode ontwikkeld, de Hoxb8 MAT-test, die met een nauwkeurigheid van 95 procent kan vaststellen of iemand allergisch is voor bepaalde voedingsmiddelen.
Deze test bootst de natuurlijke allergische reactie in het lichaam na, maar dan veilig in een laboratoriumomgeving. De sleutel tot deze methode zijn mestcellen, immuuncellen die normaal gesproken in de weefsels voorkomen en die een centrale rol spelen bij allergische reacties. De Zwitserse onderzoekers hebben deze mestcellen gekweekt in het laboratorium en blootgesteld aan het bloedserum van de patiënt, dat de IgE-antilichamen bevat die allergische reacties veroorzaken. Vervolgens voegden ze verschillende concentraties van het allergeen, in dit geval pinda-extract, toe om te zien of de mestcellen geactiveerd raakten. Een positieve reactie geeft aan dat de patiënt allergisch is.
De nieuwe test is aanzienlijk nauwkeuriger dan bestaande methoden. In een studie onder 112 kinderen en jongeren in Toronto (Canada) was de test in staat om met 95% nauwkeurigheid onderscheid te maken tussen personen met en zonder allergie. Deze nauwkeurigheid overtreft de traditionele provocatietest, waarbij een patiënt kleine hoeveelheden van het vermoedelijke allergenen moet eten, wat gepaard kan gaan met ernstige risico’s zoals anafylaxie.
Daarnaast is de Hoxb8 MAT-test veiliger en eenvoudiger. In plaats van een directe provocatie kan met een eenvoudige bloedafname een diagnose worden gesteld. Het serum kan bovendien langdurig worden bewaard, waardoor logistieke obstakels van andere methoden worden vermeden. Dit is een groot voordeel voor artsen en patiënten, menen de onderzoekers.
Hoewel het huidige onderzoek zich richt op pinda-allergie, geloven de onderzoekers dat de methode eenvoudig kan worden aangepast voor andere voedselallergieën. Volgens de wetenschappers zijn de principes die in dit onderzoek werden bewezen toepasbaar op veel andere allergieën. Aangezien tot 10 procent van de wereldbevolking met voedselallergieën te maken heeft, zou deze ontwikkeling een belangrijke impact kunnen hebben op de gezondheidszorg.
Voedselallergieën ontstaan wanneer het immuunsysteem onschadelijke stoffen ten onrechte als bedreigend beschouwt en antilichamen zoals IgE produceert. Deze antilichamen activeren mestcellen wanneer de persoon in contact komt met het betreffende voedsel, wat leidt tot symptomen zoals jeuk, huiduitslag en ademhalingsproblemen. In ernstige gevallen kan een allergische reactie leiden tot anafylaxie, een levensbedreigende aandoening die onmiddellijke behandeling vereist. Veelvoorkomende allergenen zijn noten, melk, eieren en soja. Deze nieuwe test kan de weg vrijmaken voor veiligere en efficiëntere diagnostiek van voedselallergieën, en daarmee een groot aantal levens redden.
Referentie