Het beoordelingscomité CHMP van de Europese medicijnautoriteit EMA is begonnen met een zogeheten ‘rolling review’ van het geneesmiddel Evusheld®, een door AstraZeneca ontwikkelde combinatie van twee monoklonale antilichamen (tixagevimab en cilgavimab) die bedoeld zijn als preventief geneesmiddel voor COVID-19. Een ‘rolling review’ is een procedure waarbij een nieuw geneesmiddel versneld wordt beoordeeld terwijl klinische fase 3 studies nog gaande zijn. Vroege resultaten uit die studies geven het CHMP voldoende aanleiding om zo’n procedure in gang te zetten.
Evusheld® is een combinatie van twee monoklonale antilichamen, dat zijn eiwitten die ontwikkeld zijn om zich aan specifieke antigenen te binden. In dit geval gaat het om het spike-eiwit van het SARS-CoV-2 virus, de stekelige ‘huid’ van het virus waarmee het zich aan gezonde cellen hecht. Maar omdat de monoklonale antilichamen die stekels als het ware bedekken kan er geen infectie meer plaatsvinden. Omdat de twee stoffen tixagevimab en cilgavimab zich elk aan een ander deel van het spike-eiwit hechten is de combinatie ervan effectiever, denken de ontwikkelaars bij AstraZeneca.
Het middel is bedoeld om preventief ingezet te worden tegen een mogelijke COVID-19 infectie. In vroege studies liet Evusheld® zien dat het middel helpt voorkomen dat mensen besmet raken, en ook dat het, wanneer het binnen een week na de eerste ziekteverschijnselen toegediend wordt de kans op een ernstig ziekteverloop verlaagt. Daarmee is Evusheld® een alternatief voor een vaccinatie. Bij een vaccinatie wordt het eigen immuunsysteem ertoe aangezet om antilichamen te ontwikkelen. Maar bij dit medicijn komen de antilichamen uit het laboratorium, en worden ze toegediend in de vorm van twee intramusculaire injecties. Vervolgens blijven ze maandenlang actief bij het afweren van besmettingen.
Meer informatie