INTERVIEW

Prof. dr. J.G.R. de Monchy met emeritaat: “Jan, ze willen je vak afschaffen”

NTvAAKI - jaargang 14, nummer 2, mei 2014

No authors

Prof. dr. J.G.R. de Monchy koos in 1976 voor het specialisme allergologie en zet zich sindsdien al vele jaren in voor het vak. Sinds 1993 is hij hoofd van subafdeling Allergologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Strijdbaar als het ging om behoud van het vak, geduldig als het ging om het telkens weer de raison d’être van allergologen uitleggen. Sinds 2007 zet hij zich als president van de Union Européenne des Médecins Spécialistes (allergologie) in voor de harmonisatie van het vak binnen Europa. Nu, na vele jaren de afdeling Allergologie met enthousiasme en liefde voor het vak geleid te hebben gaat hij met emeritaat. Als eerbetoon aan zijn vakmanschap organiseerde de afdeling Allergologie op 9 mei jl. het afscheidssymposium ‘The Eosinophil in (allergic) inflammation’. In NTvAA blikt hij terug op zijn carrière.

Lees verder

Een voedselprovocatietest met banketbakkerskoeken!

NTvAAKI - jaargang 13, nummer 3, september 2013

No authors

Oek Phaff (allergoloog, Maasstad Ziekenhuis, Rotterdam) gebruikt sinds kort speciaal gebakken hazelnoot- en pindakoeken van banketbakkerij Stevers uit Alphen aan den Rijn voor het aantonen van een hazelnoot- en/of pindaallergie bij haar patiënten. In een gecontroleerde setting op de dagbehandeling van het ziekenhuis krijgen patiënten oplopende hoeveelheden van het verdachte allergeen te nuttigen via zorgvuldig afgewogen porties koek of placebo. Bij de hazelnoot- en pindaprovocatietest worden koeken met noten gebruikt en placebokoeken met alleen een notensmaakstof erin verwerkt. Zowel de arts als de patiënt weten niet in welke koeken het allergeen verwerkt zit en in welke het placebo (dubbelblinde orale voedselprovocatietest). Deze intensieve methode van diagnostiek geeft duidelijkheid of er sprake is van een klinisch relevante allergie. Ook is de tolerantiedrempel van bijvoorbeeld pinda op deze manier goed te bepalen, aldus Phaff, het is dan uit te rekenen na welk gehalte van het allergeen in de koek een reactie is opgetreden.

Lees verder