NTvAAKI - jaargang 24, nummer 3, augustus 2024
W. van Altena
Professor Egbert Huizing (1932) is keel-, neus- en oorarts en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Hij voltooide zijn medische opleiding aan de (toen nog) Rijksuniversiteit van Groningen en specialiseerde zich in Keel-, Neus- en Oorheelkunde te Leiden. Gedurende zijn carrière werkte Huizing in de academische ziekenhuizen van Leiden, Rotterdam en Utrecht.
(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2024;24(3):84–5)
Lees verderNTvAAKI - jaargang 24, nummer 2, mei 2024
Drs. M. Huijsmans
In de afgelopen decennia is het onderzoeksgebied van astma en immunologie volop in ontwikkeling geweest. Nieuwe kennis heeft geleid tot betere diagnostiek en behandelingen. In deze interviewreeks blikken we samen met (bijna) gepensioneerde artsen en experts terug op de belangrijkste ontwikkelingen binnen hun vakgebied. Zo spraken we met dr. Jaring van der Zee, longarts in het Amsterdam UMC, over zijn ervaring op het gebied van beroepsastma en de totstandkoming van de regeling Tegemoetkoming Stoffengerelateerde Beroepsziekten.
(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2024;24(2):45–6)
Lees verderNTvAAKI - jaargang 24, nummer 1, februari 2024
W. van Altena
Onlangs nam Michael Rutgers afscheid als directeur van het Longfonds, na ruim 17 jaar. Reeds voordat hij bij Longfonds aantrad had Rutgers een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd bij andere gezondheidsgerelateerde instanties, zoals de Brandwondenstichting. Hij staat bekend als een aanjager van vernieuwingen, die Longfonds heeft omgevormd van een traditionele goededoelenorganisatie tot een volwaardige partner in de driehoek politiek – bedrijfsleven – samenleving.
(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2024;24(1):4–7)
Lees verderNTvAAKI - jaargang 23, nummer 4, november 2023
W. van Altena
Amer Mohabir is verslavingspreventiedeskundige bij Parnassia en vormingswerker bij Centrum 16•22 in Den Haag, en vanuit die functie veel bezig met voorlichting rond verslaving bij kinderen, adolescenten en jongvolwassenen. Zo leidt hij jongeren uit de ‘dance scene’ op om op hun beurt andere jongeren voor te lichten over drugs, als ‘peer-to-peer’ educatie. Tijdens het 8e Kinderallergologie Symposium gaf Mohabir samen met kinderarts Carole Lasham een workshop getiteld ‘Nieuwe tienertrends: vapen, puffen en snuffen’.
(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2023;23(4):110–2)
Lees verderNTvAAKI - jaargang 21, nummer 4, december 2021
drs. C. Oldenburg
In augustus is de nieuwe richtlijn ‘Immunotherapie voor patiënten met allergische rhinoconjunctivitis (AR) met of zonder astma’ gepubliceerd.1 In de volgende editie van dit tijdschrift zal een artikel over deze richtlijn verschijnen, maar dr. Hans de Groot (allergoloog, Reinier de Graaf, Delft) en drs. Gordon Slabbers (kinderarts, Bernhoven, Uden), beiden betrokken bij de totstandkoming van de richtlijn, geven nu alvast een voorproefje van hun ‘kookboek’. Beide heren zijn gepassioneerd over immunotherapie.
(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2021;21(4):120–2)
Lees verderNTvAAKI - jaargang 21, nummer 4, december 2021
drs. C. Oldenburg
Aan het einde van dit jaar of begin volgend jaar hoopt dr. Charlie Obihara (kinderarts-kinderinfectioloog/ immunoloog, ETZ, Tilburg) online te kunnen gaan met zijn geesteskind Medifoor. Medifoor, dat wordt gesponsord door diverse fondsen, geeft uitleg over ziektebeelden door middel van zogeheten ‘mediforen’ (medische metaforen). Door middel van illustraties vertellen de mediforen wat er in het lichaam gebeurt bij een bepaalde aandoening, zoals een longontsteking. Op die manier willen Obihara en de rest van het team achter Medifoor de communicatie tussen arts en patiënt verbeteren.
(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2021;21(4):123–6)
Lees verderNTvAAKI - jaargang 21, nummer 3, september 2021
W. van Altena
Vroegintroductie van allergenen ter voorkoming van een allergie: een generatie geleden was dat haast ondenkbaar, maar inmiddels gelden andere opvattingen. Kinderarts-allergoloog Dirk Verhoeven en diëtist Olga Benjamin-van Aalst schetsen wat de stand van zaken is in Nederland en werpen alvast een blik op de toekomst.
(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2021;21(3):83-4)
Lees verder