Nieuw onderzoek uit de V.S. suggereert dat allergische contactdermatitis (ACD), veroorzaakt door acrylaten in telefoonschermbeschermers, vaker voorkomt dan gedacht. Tijdens het jaarlijkse congres van het American College of Allergy, Asthma & Immunology (ACAAI) werd onlangs een casus gepresenteerd van een 50-jarige vrouw die herhaaldelijk huiduitslag ontwikkelde op haar gezicht, handen en nek. Uit uitgebreide allergietesten bleek dat ze extreem gevoelig was voor verschillende acrylaten, zoals ethylacrylaat en methylmethacrylaat, veelvoorkomende stoffen in diverse consumentengoederen, zoals screenprotectors.
De symptomen begonnen in 2019 en verergerden na herhaaldelijk contact met een telefoonschermbeschermer. Ze had last van jeuk, roodheid en blaasjes, vooral aan de linkerkant van haar gezicht en arm. Na tal van behandelingen, waaronder corticosteroïden en antihistaminica, toonden patchtesten opnieuw extreme reacties op meerdere acrylaten. Omdat zij haar telefoon meestal in haar linkerhand gebruikte, werd het scherm van haar telefoon geïdentificeerd als waarschijnlijke bron van de allergenen.
Acrylaten, gebruikt in kunststoffen en kleefstoffen, zijn verantwoordelijk voor een aanzienlijk aantal gevallen van contactdermatitis in de Verenigde Staten, met een prevalentie die naar schatting ruim een kwart van de bevolking treft. Aangezien screenprotectors veel gebruikt worden en vaak acrylaten bevatten, waarschuwen de onderzoekers voor een grotere bewustwording van allergene materialen in dagelijkse producten en benadrukken zij het belang van duidelijke productetikettering.
Allergie voor acrylaten komt overigens niet alleen voor bij screenprotectors. Bekend is dat acrylaten ook voor heftige allergische reacties kunnen zorgen bij mensen die kunstmatige nagels gebruiken, of daarmee werken.
Referentie