Beide mRNA-vaccins roepen immuunrespons op bij mensen met aangeboren afweerstoornis

april 2022 Corona Willem van Altena

Mensen met een aangeboren afweerstoornis blijken na een COVID-vaccinatie met een van de mRNA-vaccins (Pfizer of Moderna) de gewenste immuunrespons te vertonen. Een onderzoek dat werd geleid door het Erasmus MC toonde aan dat deze patienten, bij wie vaccins vaak niet of nauwelijks effect hebben, goed beschermd wordt door mRNA-vaccins. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift the Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Voor het onderzoek kregen 500 mensen met een aangeboren afweerstoornis een dubbele enting met het Moderna-vaccin toegediend. En het bleek dat 80% van hen een immuunrespons vertoonde na inenting. Er werden antistoffen in het bloed aangetroffen, en er was een T-celrespons op gang gekomen.

Voor mensen met een sterk verminderde afweer –aangeboren, of met een geremd afweersysteem vanwege een transplantatie- is een COVID-infectie potentieel levensbedreigend. Veel mensen in deze categorie zagen zich sinds de start van de pandemie in februari 2020 genoodzaakt om zeer strikte beschermingsmaatregelen in acht te nemen. Sommigen zijn al twee jaar de deur niet uit geweest. Juist voor deze patiënten is het dus goed nieuws dat de mRNA-vaccins hen toch bescherming bieden. Waarom deze twee vaccins beter werken dan de andere weten de onderzoekers in Rotterdam nog niet.

Coronamaatregelen

Het nieuws betekent overigens niet dat ingeënte mensen met een aangeboren afweerstoornis nu, zoals veel Nederlanders, alle coronamaatregelen kunnen laten varen. De omikronvariant blijkt vrij gemakkelijk door de vaccins heen te breken, ook al zorgt dat nog maar zelden voor een ernstig ziekteverloop. Maar omdat mensen met een sterk verminderde afweer toch kwetsbaarder zijn dan gemiddeld is bij hen de kans groter dat een coronabesmetting ze erg ziek maakt. Opzoeken van drukke menigtes blijft voor deze kwetsbare groep voorlopig een slecht idee, maar op bezoek gaan kan prima, zeker als iedereen een thuistest doet, stellen de onderzoekers. Vuistregel is: vermijd voorlopig situaties waar het drukker kan zijn dan wenselijk is.

Bron

Persbericht Erasmus MC