In onderzoeken naar volwassen patiënten met ernstig astma wordt soms gebruik gemaakt van klinische remissie als uitkomstmaat. Klinische remissie is daarbij een composietwaarde die bestaat uit het uitblijven van exacerbaties, een stabiele longfunctie, symptoomcontrole en geen gebruik van orale corticosteroïden. Voor kinderen met matig tot ernstig astma is deze uitkomstmaat nog niet goed gedefinieerd. Tijdens het ERS 2024 presenteerde professor Leonard Bacharier (Vanderbilt University Medical Center, Nashville, VS) een analyse van klinische remissie als uitkomstmaat in de fase III-VOYAGE-studie, waarin kinderen met ongecontroleerd astma behandeld werden met dupilumab of placebo.
Dupilumab is een volledig humaan monoklonaal antilichaam dat de signalering blokkeert van de bij type 2 inflammatie betrokken interleukines 4 en 13. Patiënten met aandoeningen die veroorzaakt worden door type 2 inflammatie, zoals type 2 astma, hebben zodanig baat bij behandeling met dupilumab. In de VOYAGE-studie is de werkzaamheid en veiligheid van behandeling met dupilumab onderzocht bij kinderen met matig tot ernstig astma. Eerdere analyses hebben aangetoond dat behandeling met dupilumab in deze patiëntenpopulatie het aantal ernstige exacerbaties vermindert en de longfunctie verbetert ten opzichte van behandeling met een placebo. Tijdens ERS 2024 werden de resultaten van een nieuwe analyse gepresenteerd, waarin werd onderzocht of klinische remissie als uitkomstmaat kan dienen in onderzoeken naar behandelingen voor kinderen met matig tot ernstig astma.
In de internationale, multicentrische, dubbelblinde fase III-studie VOYAGE werden kinderen van 6-11 jaar oud met matig tot ernstig astma 2:1 gerandomiseerd tussen behandeling met dupilumab of placebo. De behandeling duurde 52 weken en werd gegeven bovenop de bestaande behandeling. Voor de huidige analyse was de primaire uitkomstmaat het percentage deelnemers dat klinische remissie bereikte tijdens de studie. Klinische remissie werd als volgt gedefinieerd: (a) geen exacerbaties of gebruik van orale corticosteroïden; (b) z-score van >-1,64 voor zowel pre-bronchodilator FEV1/FVC-ratio en de pre-bronchodilator FEV1; en (c) een 5-item Asthma Control Questionnaire (ACQ-5)-score van <0,75 of <1,5. De twee afkapwaarden van de ACQ-5 geven een verschillende mate van astmacontrole weer. Een ACQ-5-score <1,5 vertegenwoordigd de afkapwaarde voor matig symptomatische astma, terwijl een afkapwaarde van <0,75 een grotere symptoomcontrole weerspiegelt.
In totaal werden 408 kinderen met ongecontroleerd matig tot ernstig astma geïncludeerd in de VOYAGE-studie, waarvan er 350 type 2 astma hadden en meegenomen werden in de huidige analyse. Van deze 350 deelnemers werden er 236 van deze deelnemers behandeld met dupilumab, terwijl 114 deelnemers een placebo toegediend kregen. Bij aanvang van de studie vervulden geen van de patiënten alle criteria voor klinische remissie (onafhankelijk van ACQ-5-afkapwaarde), terwijl ongeveer een derde aan één criterium voldeed. Na 52 weken bleek een statistisch significant hoger percentage van de patiënten in de dupilumabgroep klinische remissie te hebben bereikt wanneer de ACQ-5-score werd afgekapt bij 1,5 (45,8% bij dupilumab vs. 27,2% bij placebo; p=0,0009) vergeleken met de placebogroep. Wanneer de strengere ACQ-5-afkapwaarde van 0,75 werd gebruikt om klinische remissie te definiëren, bereikte 41,9% van de deelnemers in de dupilumabgroep deze uitkomstmaat na 52 weken , vergeleken met 23,7% in de placebogroep (p=0,0008).
Uit deze analyse van de internationale, multicentrische, placebogecontroleerde fase III-studie VOYAGE is gebleken dat behandeling met dupilumab na een jaar leidt tot een hoger percentage klinische remissie bij kinderen met ongecontroleerd matig tot ernstig type 2 astma, ten opzichte van behandeling met placebo.
Referentie
Bacharier L, et al. Clinical remission with dupilumab in children with uncontrolled, moderate-to-severe, type 2 asthma. Gepresenteerd tijdens ERS 2024; Presentatie 3719.