Articles

“Ik heb altijd research met onderwijs willen combineren”

NTvAAKI - jaargang 24, nummer 3, augustus 2024

W. van Altena

PROFESSOR EGBERT HUIZING Emeritus hoogleraar aan de Universiteit Utrecht.
PROFESSOR EGBERT HUIZING Emeritus hoogleraar aan de Universiteit Utrecht.

Professor Egbert Huizing (1932) is keel-, neus- en oorarts en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Hij voltooide zijn medische opleiding aan de (toen nog) Rijksuniversiteit van Groningen en specialiseerde zich in Keel-, Neus- en Oorheelkunde te Leiden. Gedurende zijn carrière werkte Huizing in de academische ziekenhuizen van Leiden, Rotterdam en Utrecht.

(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2024;24(3):84–5)

Lees verder

“Veranderingen breng je teweeg door samen te werken”

NTvAAKI - jaargang 24, nummer 1, februari 2024

W. van Altena

Onlangs nam Michael Rutgers afscheid als directeur van het Longfonds, na ruim 17 jaar. Reeds voordat hij bij Longfonds aantrad had Rutgers een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd bij andere gezondheidsgerelateerde instanties, zoals de Brandwondenstichting. Hij staat bekend als een aanjager van vernieuwingen, die Longfonds heeft omgevormd van een traditionele goededoelenorganisatie tot een volwaardige partner in de driehoek politiek – bedrijfsleven – samenleving.

(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2024;24(1):4–7)

Lees verder

Mogelijke (allergische) gevolgen van nieuwe verslavingen bij jongeren

NTvAAKI - jaargang 23, nummer 4, november 2023

W. van Altena

Amer Mohabir is verslavingspreventiedeskundige bij Parnassia en vormingswerker bij Centrum 16•22 in Den Haag, en vanuit die functie veel bezig met voorlichting rond verslaving bij kinderen, adolescenten en jongvolwassenen. Zo leidt hij jongeren uit de ‘dance scene’ op om op hun beurt andere jongeren voor te lichten over drugs, als ‘peer-to-peer’ educatie. Tijdens het 8e Kinderallergologie Symposium gaf Mohabir samen met kinderarts Carole Lasham een workshop getiteld ‘Nieuwe tienertrends: vapen, puffen en snuffen’.

(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2023;23(4):110–2)

Lees verder

“Koemelk is het volgende allergeen waar we onze pijlen op moeten richten” – interview met drs. Dirk Verhoeven en Olga Benjamin-van Aalst

NTvAAKI - jaargang 21, nummer 3, september 2021

W. van Altena

Vroegintroductie van allergenen ter voorkoming van een allergie: een generatie geleden was dat haast ondenkbaar, maar inmiddels gelden andere opvattingen. Kinderarts-allergoloog Dirk Verhoeven en diëtist Olga Benjamin-van Aalst schetsen wat de stand van zaken is in Nederland en werpen alvast een blik op de toekomst.

(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2021;21(3):83-4)

Lees verder

“Reacties na vaccinaties: wel of geen allergie?” – interview met dr. Anders van Thuijl en dr. Joanne Wildenbeest

NTvAAKI - jaargang 21, nummer 3, september 2021

W. van Altena

Tijdens het op 16 april gehouden 6e Symposium Kinderallergologie ‘Genen, Omgeving en Atopie’, hielden dr. Anders van Thuijl en dr. Joanne Wildenbeest een presentatie over een thema dat momenteel erg actueel is: allergische reacties na vaccinaties. Het blijkt dat de term allergie te pas, maar vooral te onpas wordt gebruikt. Lang niet elke reactie na een inenting is terug te voeren op een allergie.

(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2021;21(3):81-2)

Lees verder

“Anafylaxie blijft een zeldzame bijwerking na een vaccinatie”

NTvAAKI - jaargang 21, nummer 2, mei 2021

W. van Altena

De vaccinatiecampagne tegen COVID-19 is sinds januari in volle gang en daarbij gaat veel aandacht uit naar het risico op mogelijke bijwerkingen. Dr. Hanneke Oude Elberink (internist-allergoloog aan het UMCG in Groningen) gaat daar dieper op in. Wanneer is er sprake van een normale fysieke reactie op een vaccinatie en wanneer kan er anafylaxie in het spel zijn? Lopen bepaalde mensen meer kans op een ernstige bijwerking van een vaccinatie dan anderen? En waar komt dat door?

(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2021;21(2):39-41)

Lees verder