NTvAAKI - jaargang 24, nummer 4, november 2024
dr. A.R. van Buul , dr. S.A. van Nederveen-Bendien
Dit is een journalscan van het artikel “The efficacy of the Dyson air purifier on asthma control: A singlecenter, investigator-led, randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Ann Allergy Asthma Immunol ” met commentaar voor de Nederlandse klinische praktijk.
(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2024;24(4):159)
Lees verderNTvAAKI - jaargang 24, nummer 1, februari 2024
V.M. Schuitema MSc, T. Pletting MSc, drs. S.R.J. van Oord-Bosselaar , dr. S.A. van Nederveen-Bendien
Astma is de meest voorkomende chronische longaandoening tijdens de zwangerschap, met naar schatting 10.000 astmapatiënten onder de jaarlijks ongeveer 175.000 zwangerschappen in Nederland. Onvoldoende astmacontrole tijdens de zwangerschap is gerelateerd aan verhoogde gezondheidsrisico’s voor zowel moeder als kind, waaronder vroeggeboorte, een te laag geboortegewicht en pre-eclampsie. Bij ongeveer 40% van de astmapatiënten neemt de astmacontrole af gedurende de zwangerschap. De incidentie van acute astma-exacerbaties tijdens de zwangerschap varieert in de literatuur van 20–45%. Uit angst voor teratogeniciteit wordt astmamedicatie soms ten onrechte gestopt of gewijzigd door zowel zwangeren als zorgverleners. Het overgrote deel van de reguliere astmamedicatie kan echter veilig worden gecontinueerd tijdens de zwangerschap en lactatie. Met de komst van ‘biologicals’ voor patiënten met ernstig astma rijzen er ook vragen over de veiligheid van deze nieuwe medicamenten. Hoewel omalizumab als een veilige optie wordt beschouwd, ontbreken voldoende gegevens over de effecten van de nieuwste generatie ‘biologicals’ op zwangerschapsuitkomsten en mogelijk aangeboren afwijkingen. Het is aan te bevelen dat vrouwen met een zwangerschapswens die astmamedicatie (gaan) gebruiken, vóór de zwangerschap advies inwinnen bij hun zorgverlener. Een multidisciplinaire benadering van de zorg voor zwangere vrouwen met astma kan bijdragen aan een optimale gezondheidszorg en uitkomsten voor zowel moeder als kind.
(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2024;24(1):8–13)
Lees verderNTvAAKI - jaargang 19, nummer 4, november 2019
drs. K.A.B. Eger , drs. S. van Loon-Kooij , drs. J.A.J.M. van Exsel , dr. S.A. van Nederveen-Bendien
Astma is de meest voorkomende chronische longaandoening tijdens zwangerschap. Tussen astma en zwangerschap is sprake van een complexe interactie waarbij meerdere factoren een rol spelen, zoals fysiologische en immunologische veranderingen. Als gevolg hiervan kan de mate van astmacontrole veranderen gedurende de zwangerschap. Ongecontroleerd astma en astmaexacerbaties zijn geassocieerd met zwangerschapscomplicaties bij zowel moeder als kind. Voor de uitkomst van de zwangerschap wegen, volgens de huidige inzichten, de potentiële negatieve effecten van astmamedicatie tijdens de zwangerschap niet op tegen het belang van goede astmacontrole. Om astmacontrole te optimaliseren wordt aanbevolen om zwangere astmapatiënten tijdens de zwangerschap frequenter te monitoren en aandacht te besteden aan educatie.
(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2019;19:131-37)
Lees verderNTvAAKI - jaargang 18, nummer 1, februari 2018
dr. S.A. van Nederveen-Bendien
Astma is een veelvoorkomende chronische ziekte die in Nederland naar schatting bij 370.000 volwassen patiënten voorkomt. In 2017 is de nieuwe richtlijn van de Global INitiative for Asthma (GINA) uitgekomen. Deze richtlijn voorziet in een uitgebreid overzicht over de diagnostiek, behandeling en monitoring van astma. De ontwikkelingen op het gebied van astma blijven volop in beweging. Een update van deze richtlijn sluit daar goed bij aan. In dit artikel wordt een samenvatting van deze richtlijn gepresenteerd met het accent op de belangrijkste nieuwe inzichten en de plaats van deze richtlijn in de Nederlandse situatie.
(NED TIJDSCHR ALLERGIE & ASTMA 2018;18:37-44)
Lees verderTo provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.