NTvAAKI - jaargang 25, nummer 1, februari 2025
D. Wolters MSc, drs. F.L. de Boer , R. Bottse BSc, dr. S. Menting , dr. P. Kemperman , drs. R. Rösken , B.W.M. Arents , prof. dr. T. Rustemeyer , dr. B.J. Vlieg-Boerstra
Atopische dermatitis, ook wel atopisch eczeem genoemd, is een chronische huidaandoening die zowel fysiek als mentaal belastend is voor patiënten. De behandeling van eczeem richt zich voornamelijk op het vermijden van triggers, het verzorgen van de huid en het verminderen van huidontstekingen. Desondanks zoeken patiënten vaak naar alternatieve benaderingen, waarbij de rol van voeding steeds vaker ter sprake komt in de spreekkamer. De relatie tussen voeding en eczeem is echter complex en het wetenschappelijke bewijs is nog schaars. Immuunondersteunende voeding kan atopisch eczeem mogelijk verbeteren vanwege de directe effecten van specifieke voedingsstoffen of componenten op aangeboren of adaptieve immuuncellen en het ontstekingsremmende effect van dit voedingspatroon door het effect op onder andere het darmmicrobioom en de darmpermeabiliteit.
(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2025;25(1):23–5)
Lees verderTo provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.