Articles

Verbetering van de behandeling van matig tot ernstig atopisch eczeem bij volwassenen met immuunondersteunende voeding. Een ‘proof of concept’-studie: IMPACDD-studie

NTvAAKI - jaargang 25, nummer 1, februari 2025

D. Wolters MSc, drs. F.L. de Boer , R. Bottse BSc, dr. S. Menting , dr. P. Kemperman , drs. R. Rösken , B.W.M. Arents , prof. dr. T. Rustemeyer , dr. B.J. Vlieg-Boerstra

SAMENVATTING

Atopische dermatitis, ook wel atopisch eczeem genoemd, is een chronische huidaandoening die zowel fysiek als mentaal belastend is voor patiënten. De behandeling van eczeem richt zich voornamelijk op het vermijden van triggers, het verzorgen van de huid en het verminderen van huidontstekingen. Desondanks zoeken patiënten vaak naar alternatieve benaderingen, waarbij de rol van voeding steeds vaker ter sprake komt in de spreekkamer. De relatie tussen voeding en eczeem is echter complex en het wetenschappelijke bewijs is nog schaars. Immuunondersteunende voeding kan atopisch eczeem mogelijk verbeteren vanwege de directe effecten van specifieke voedingsstoffen of componenten op aangeboren of adaptieve immuuncellen en het ontstekingsremmende effect van dit voedingspatroon door het effect op onder andere het darmmicrobioom en de darmpermeabiliteit.

(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2025;25(1):23–5)

Lees verder