NTvAAKI - jaargang 12, nummer 3, september 2012
dr. I.M. van der Meer , dr. W.E. van de Weg , ir. M.P. van der Maas , dr. M.F. Schenk , dr. M.J.M. Smulders , dr. L.J.W.J. Gilissen
Wageningen University & Research centre heeft samen met het Universitair Medisch Centrum Utrecht en Universitair Medisch Centrum Groningen een hypoallergene appel geïdentificeerd, de Santana, die sinds 2006 als zodanig verkrijgbaar is in de supermarkt. In 2011 is hier het ras Elise met een ander smaakprofiel en andere bewaareigenschappen als nieuwe hypoallergene appel bijgekomen. Hiermee is het aanbod verbreed. Daarnaast zijn appels genetisch gemodificeerd (GM) om te onderzoeken of de techniek van ‘gene silencing’ geschikt is om het meest voorkomende allergeen in appel, Mal d 1, uit te schakelen. Deze GM-appels zijn niet bestemd voor consumptie. Ten slotte is met een combinatie van DNA-onderzoek en veredelingsonderzoek een mogelijk laagallergene eiwitvariant van Mal d 1 geïdentificeerd die slechts één aminozuur verschilt van een hoogallergene variant. De kennis uit dit onderzoek wordt benut om de ontwikkeling van hypoallergene appelrassen en andere hypoallergene plantaardige producten te versnellen en daarmee de kwaliteit van leven van de allergische consument te verbeteren.
(Ned Tijdschr Allergie & Astma 2012;12:106-113)
Lees verderTo provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.