Articles

Tegemoetkoming bij stoffengerelateerde beroepsziekten: een stap in de goede richting

NTvAAKI - jaargang 24, nummer 2, mei 2024

Drs. M. Huijsmans

In de afgelopen decennia is het onderzoeksgebied van astma en immunologie volop in ontwikkeling geweest. Nieuwe kennis heeft geleid tot betere diagnostiek en behandelingen. In deze interviewreeks blikken we samen met (bijna) gepensioneerde artsen en experts terug op de belangrijkste ontwikkelingen binnen hun vakgebied. Zo spraken we met dr. Jaring van der Zee, longarts in het Amsterdam UMC, over zijn ervaring op het gebied van beroepsastma en de totstandkoming van de regeling Tegemoetkoming Stoffengerelateerde Beroepsziekten.

(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2024;24(2):45–6)

Lees verder

VANAF DIT JAAR FINANCIËLE TEGEMOETKOMING BIJ ALLERGISCH BEROEPSASTMA

NTvAAKI - 2023, nummer Astma special, november 2023

Drs. M. Huijsmans

Elk jaar overlijden ruim 4.000 mensen door ongezond en onveilig werk, vaak door blootstelling aan gevaarlijke stoffen.1 Slachtoffers van een ongezonde werkomgeving hebben naast de opgelopen gezondheidsschade ook regelmatig problemen met het verhalen van deze schade, aangezien juridische procedures vaak kostbaar zijn en lang duren.2 Daarom is op 1 januari 2023 de regeling ‘Tegemoetkoming Stoffengerelateerde Beroepsziekten’ gestart om mensen die ziek zijn geworden door de blootstelling aan gevaarlijke stoffen op de werkvloer financieel te compenseren. Deze regeling is gericht op mensen die longkanker (mesothelioom) hebben ontwikkeld door asbestblootstelling, mensen met chronische toxische encefalopathie (CTE) en mensen met allergisch beroepsastma.2

Lees verder

WATERVERLIES ALS LEIDRAAD VOOR VEILIGE VOEDSELPROVOCATIETESTEN

NTvAAKI - 2023, nummer Astma special, november 2023

Drs. M. Huijsmans

Een voedselprovocatietest kan worden uitgevoerd wanneer het vermoeden bestaat dat iemand een voedselallergie heeft. Binnen de orale voedselprovocatietest wordt het verdachte voedsel stapsgewijs in toenemende doseringen ingenomen. De provocatietest is niet alleen arbeidsintensief en kostbaar, maar stelt ook hoge eisen aan het personeel en de omgeving, om de test zo veilig mogelijk te maken voor de patiënt. Het risico op anafylactische reacties en ongemakken zorgt er daarnaast voor dat zowel behandelend artsen als (de ouders van) patiënten soms terughoudend zijn met het uitvoeren van de provocatietesten.1 Onderzoekers van de University of Michigan hebben een nieuwe manier onderzocht om een ongunstige reactie op voedsel te kunnen voorspellen voordat er klinisch detecteerbare symptomen zijn.2,3 Hiermee zou de provocatietest eerder afgebroken kunnen worden, waardoor patiënten minder risico lopen op anafylaxe. De onderzoekers hopen dat de nieuwe techniek een veiligere methode biedt om voedselallergieën betrouwbaar te diagnosticeren.

Lees verder

DIGITALE ZORGINNOVATIES TER ONDERSTEUNING VAN DE ASTMAZORG VOOR PATIËNT EN ARTS

NTvAAKI - 2023, nummer Astma special, november 2023

Drs. M. Huijsmans , Drs. M. Haakman-Groot

De zorg wordt gedigitaliseerd en innovatieve toepassingen volgen elkaar in een hoog tempo op. Op het gebied van digitale astmazorg staan de ontwikkelingen ook niet stil, waarbij nieuwe instrumenten hun weg lijken te banen naar de integratie in de dagelijkse praktijk. De digitale inhalator is één van deze instrumenten en zou patiënten kunnen helpen met het verbeteren van zowel de inhalatietechniek als de therapietrouw. Dit artikel geeft inzicht in de huidige stand van zaken omtrent deze nieuwe zorginnovatie.

Lees verder