Articles

Oogklachten bij patiënten met constitutioneel eczeem die worden behandeld met dupilumab

NTvAAKI - jaargang 22, nummer 2, mei 2022

drs. R. Achten , dr. D. Bakker , dr. L. Ariens , drs. C. van Luijk , prof. J. de Boer , dr. M. de Graaf , dr. J. Thijs , prof. dr. M.S. de Bruin-Weller

SAMENVATTING

Constitutioneel eczeem (CE) is een van de meest voorkomende chronische, inflammatoire huidziekten. Door de toegenomen kennis over het pathomechanisme van CE zijn in de afgelopen jaren nieuwe gerichtere behandelingen ontwikkeld voor patiënten met matig tot ernstig CE. Sinds januari 2018 is dupilumab (Dupixent®) in Nederland beschikbaar als eerste geregistreerde biological voor de behandeling van CE. Dupilumab geeft een sterke verbetering van het eczeem en toont een gunstig veiligheidsprofiel, waarbij voornamelijk milde bijwerkingen worden geobserveerd. Met dupilumab geassocieerde oogklachten, zoals conjunctivitis, zijn echter gerapporteerd bij 9–34% van de CE-patiënten in zowel klinische studies als studies in de dagelijkse praktijk. In een prospectieve, dagelijkse-praktijkstudie werd oogheelkundig bevestigde met dupilumab geassocieerde conjunctivitis gevonden bij 33 van 167 (19,8%) CE-patiënten. De meeste patiënten hadden na een langdurige follow-upperiode nog steeds mild tot matige conjunctivitis, ondanks behandeling. Aanpassing van de dupilumabfrequentie en het stoppen met dupilumab waren nodig bij respectievelijk 10/33 (30%) en 3/33 (9%) patiënten. Om meer inzicht te krijgen in het onderliggende mechanisme van deze conjunctivitis is een prospectieve pilotstudie verricht, waarbij conjunctivabiopten werden genomen bij zes CE-patiënten die conjunctivitis ontwikkelden tijdens een behandeling met dupilumab. Een opmerkelijk laag aantal slijmproducerende cellen (slijmbekercellen) werd gevonden en de aanwezigheid van een gemengdcellig ontstekingsinfiltraat bestaande uit voornamelijk CD4+-T-cellen en eosinofiele granulocyten. Het non-invasief meten van het aantal conjunctivale slijmbekercellen draagt mogelijk bij aan het identificeren van patiënten die risico lopen op het ontwikkelen van conjunctivitis. Deze patiënten hebben mogelijk profijt van vroegtijdige anti-inflammatoire oogheelkundige behandeling.

(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2022;22(2):46–51)

Lees verder

Dupilumab bij constitutioneel eczeem

NTvAAKI - jaargang 20, nummer 2, mei 2020

dr. L. Ariens , dr. J. van der Schaft , dr. M.L. Schuttelaar , dr. T. Kouwenhoven , dr. M. de Bruin-Weller

SAMENVATTING

Dupilumab (Dupixent) is sinds januari 2018 in Nederland beschikbaar als de eerste geregistreerde biological voor de behandeling van matig tot ernstig constitutioneel eczeem (CE). Dupilumab is een volledig humaan monoklonaal antilichaam dat specifiek bindt aan de interleukine-4-receptor-alpha-subeenheidketen van de interleukine-4- en interleukine-13-receptoren en remt daarmee de signaaltransductie van deze cytokines. Deze Th2-cytokines spelen een belangrijke rol bij diverse allergische aandoeningen, zoals astma en CE. Dupilumab kan worden voorgeschreven aan volwassen patiënten met matig tot ernstig CE die onvoldoende reageerden op lokale therapie. Dupilumab kan ook worden voorgeschreven aan patiënten die ineffectiviteit of bijwerkingen ondervonden bij tenminste één oraal immunosuppressivum dat in een adequate duur en dosering was voorgeschreven. Dit artikel geeft een overzicht van data betreffende de effectiviteit en veiligheid van dupilumab in de behandeling van matig tot ernstig CE. Deze informatie komt uit klinische studies en de dagelijkse praktijkdata uit het BioDay-register.

(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2020;20:41-50)

Lees verder