Articles

Expertisecentrum voor een compensatieregeling en onderzoek ter preventie van stoffengerelateerde beroepsziekten in Nederland

NTvAAKI - jaargang 24, nummer 3, augustus 2024

dr. G.J. de Groene , prof. dr. F.G. Schaafsma

SAMENVATTING

Lexces, het landelijk expertisecentrum stoffengerelateerde beroepsziekten is het expertisecentrum voor preventie en beoordeling van beroepsziekten door blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Lexces bestaat uit vijf kennisinstituten en een bureau, is juli 2022 van start gegaan, en wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid. Binnen Lexces wordt kennis en expertise op het gebied van gevaarlijke stoffen en gezondheidsrisico’s voor werkenden gebundeld, verder ontwikkeld en verspreid. Tevens voert het bureau van Lexces de regeling Tegemoetkoming Stoffengerelateerde Beroepsziekten uit. Deze regeling bestaat sinds 1 januari 2023 voor (oud)werknemers en zelfstandigen. Sindsdien kunnen mensen met een allergisch beroepsastma, longkanker door asbest of een chronische ‘solvent-induced’ encefalopathie een financiële tegemoetkoming aanvragen. Andere beroepsziekten waarvoor een tegemoetkoming kan worden aangevraagd zullen in de tijd volgen.

(NED TIJDSCHR ALLERGIE, ASTMA, KLIN IMMUNOL 2024;24(3):86–9)

Lees verder

Beroepsastma door metalen

NTvAAKI - jaargang 12, nummer 1, februari 2012

dr. T.M. Pal , dr. G.J. de Groene

Samenvatting

De contactallergene eigenschappen van nikkel- en chroom(verbindingen) zijn genoegzaam bekend, maar beide metalen blijken ook – zij het zeldzame – oorzaken te zijn van beroepsastma door respiratoire blootstelling. Er zijn aanwijzingen dat dit berust op een type-I-IgE-gemedieerde reactie. Voor het stellen van de diagnose is het van belang huidpriktesten met nikkel- en/of chroomzouten te verrichten, maar het ultieme bewijs wordt geleverd door een inhalatieprovocatietest. Ook kobalt kan zowel allergisch contacteczeem als astma veroorzaken, maar het is nog niet duidelijk welk mechanisme verantwoordelijk is voor het optreden van kobaltastma. Respiratoire blootstelling aan kobaltstof kan verder leiden tot interstitiële longafwijkingen (‘hard metal disease’) met nog onbekende pathogenese. Gechloreerde platinazouten zijn potente luchtwegallergenen, terwijl er geen aanwijzingen zijn voor contactallergene eigenschappen. Allergie voor platinazouten stelt men vast via een huidpriktest met hexachloorplatinaat. De bevindingen uit de literatuur onderstrepen het belang van een gerichte beroepsanamnese naar blootstelling aan metaalstof bij patiënten met ‘adult onset astma’ of interstitiële longafwijkingen.

(Ned Tijdschr Allergie & Astma 2012;12:3-9)

Lees verder