NTvAAKI - jaargang 12, nummer 1, februari 2012
H.J. Merkun-Wieland , D.D. Sutter
Haalt de diëtist alleen de klachtenveroorzakers uit de voeding? Nee, de diëtist is niet de persoon met het vingertje, die alleen maar aangeeft wat allemaal niet gegeten mag worden. Verbieden kan iedereen, het gaat zeker binnen het vak voedselovergevoeligheid juist om het toestaan! Binnen het werkterrein van de diëtist met als aandachtsgebied voedselovergevoeligheid valt onder andere het afnemen van een uitgebreide voedingsanamnese en het opstellen van een diagnostisch en therapeutisch eliminatiedieet. Er wordt hierbij veel aandacht gegeven aan het zoeken naar alternatieven voor de te elimineren voedingsmiddelen. Voor het opstellen van een therapeutisch eliminatiedieet wordt gewerkt met het thuis introduceren of klinisch provoceren. De diagnose voedselallergie wordt niet gesteld naar aanleiding van de sensibilisaties in de vorm van positieve huidtesten of positief specifiek IgE. De voeding wordt alleen blijvend geëlimineerd wanneer er een klinische relevantie is aangetoond. De diëtist is bij uitstek de voedingsspecialist die hulp kan bieden bij het uitzoeken van deze klinische relevantie.
(Ned Tijdschr Allergie & Astma 2012;12:16-19)
Lees verderTo provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.