Het merendeel van de desinfecterende handgels blijkt allergenen te bevatten. Nu we al bijna twee jaar voortdurend onze handen ontsmetten is er dus een groter risico op allergische reacties. Een onderzoek in de Verenigde Staten toonde recent aan dat 71% van de 160 onderzochte handgels minstens 1 bekend allergeen bevatte. Opmerkelijk was daarbij dat dit ook gold voor 70% van de handgels die zichzelf als hypoallergeen aanprezen. Het onderzoek is online gepubliceerd in het Journal of the American Academy of Dermatology.
Het blijkt voor consumenten vaak niet eenvoudig te zijn om aan een label af te lezen of een product allergenen bevat, zeker niet wanneer er misleidende informatie wordt gegeven in advertenties en reclamespots, denkt hoofdonderzoeker dr. Carina Woodruff van de university of California in San Francisco. “Er bestaan wel degelijk handgels die medisch gezien helemaal correct samengesteld zijn volgens de Amerikaanse richtlijnen, en die geen enkel allergeen bevatten, maar het is moeilijk voor consumenten om die producten te herkennen. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat het goed is om producten te kopen die zichzelf als ‘natuurlijk’ afficheren, maar realiseren zich niet dat die soms botanische extracten en geuren kunnen bevatten die het risico op irritaties en allergische reacties kunnen vergroten. Het zou goed zijn als er meer regulering kwam over wat er op de labels moet komen te staan”, denkt zij.
De 160 handgels die onderzocht werden hadden allemaal hun actieve ingrediënten correct op het label vermeld, zoals isopropyl of ethylalcohol. Ook de claims dat een handgel vochtinbrengend zou zijn bleken correct: alle handgels die zichzelf als zodanig afficheerden hadden inderdaad vochtinbrengende bestanddelen.
Toch bleken de meeste producten minsten 1 allergeen te bevatten dat in de Amerikaanse allergenenlijst is opgenomen, waaronder 70% van alle handgels die claimen hypoallergeen te zijn. Het meest voorkomende allergeen was tocoferol, ofwel vitamine E, dat in 73 van de 160 handgels voorkwam. Het gaat daarbij wel om een relatief mild allergeen met een sensibilisatiegraad van 0,7%. Maar de onderzoekers stelden ook vast dat in 60% van de handgels ingrediënten voorkomen met een sensibilisatiegraad van 1% of hoger.
De grootste boosdoeners daarbij zijn geurstoffen, die vaak een hoge sensibilisatiegraad hebben. Volgens Woodruff is het daarom verstandig om handgels zonder geurstoffen te kiezen, zeker voor mensen met een verhoogde gevoeligheid. Helaas bleek echter dat bijna 40% van alle producten die zichzelf ‘geurvrij’ noemen op het label wel degelijk geurstoffen bevatten.
En ook andere claims op labels kunnen misleidend zijn. Opmerkingen als ‘aanbevolen door dermatologen’ of ‘hypoallergeen’ zijn geen gevalideerde termen maar simpelweg marketingstrategieën. De onderzoekers hebben uiteindelijk 10 van de 160 onderzochte handgels kunnen aanbevelen, overigens allemaal producten die niet in Nederland verkrijgbaar zijn. Wie in ons land kampt met overgevoeligheid doet er in elk geval goed aan om te kiezen voor geurloze handgels. In geval van twijfel is het een goed idee om advies van de drogist, apotheker of dermatoloog te vragen.
Referentie