Elke sigaret die wordt gerookt, verkort het leven met gemiddeld 20 minuten. Dit blijkt uit een uitgebreide analyse onder leiding van epidemioloog Andrew West van de Universiteit van Oxford, gepubliceerd in Nature Medicine. Op basis van de meest recente bevolkingsstudies, waaronder de British Doctors Study en de Million Women Study, blijkt dat rokers die niet stoppen gemiddeld 10 jaar (mannen) of 11 jaar (vrouwen) aan levensverwachting verliezen. Dit is aanzienlijk meer dan de eerdere schatting van 6,5 jaar uit 2000. In dat onderzoek werd nog becijferd dat elke sigaret het leven met 11 minuten bekortte.
De nieuwe cijfers zijn gebaseerd op nieuwe sterftecijfers en veranderde rookpatronen. Waar de originele schatting uit 2000 uitsluitend was gebaseerd op de sterftecijfers van Britse mannelijke artsen gevolgd tot 1991, zijn nu gegevens beschikbaar tot 2001 voor mannen en tot 2011 voor vrouwen. Bovendien zijn de rookpatronen in de afgelopen decennia veranderd. Mannen rookten in 1996 gemiddeld 15,8 sigaretten per dag en vrouwen 13,6. Tegenwoordig is dit afgenomen tot respectievelijk 11,5 en 9,5 sigaretten per dag. Toch blijft het verlies van levensverwachting per sigaret hoog, omdat rokers mogelijk intensiever zijn gaan inhaleren.
Op basis van de nieuwste gegevens is de levensduurverkorting per sigaret nu geschat op:
Dit betekent dat een persoon die gedurende 50 jaar een pakje sigaretten per dag rookt, ongeveer 5,2 jaar aan totale levensverwachting verliest. Voor iemand die twee pakjes per dag rookt, loopt dit op tot 10,4 jaar.
De schadelijke effecten van roken stapelen zich op. Een roker die dagelijks 10 sigaretten rookt en stopt op 1 januari 2025, voorkomt al op 8 januari het verlies van een volledige dag aan levensverwachting, een week op 20 februari en een maand op 5 augustus. Aan het einde van het jaar zou deze persoon 50 dagen extra leven hebben gewonnen vergeleken met iemand die door blijft roken.
Bovendien verliezen rokers niet alleen levensjaren, maar ook gezonde jaren. Studies tonen aan dat het aantal verloren gezonde jaren vergelijkbaar is met het totale verlies aan levensverwachting. Dit betekent dat een 60-jarige roker doorgaans de gezondheid heeft van een 70-jarige niet-roker. Zelfs matige rokers lopen aanzienlijke risico’s. Onderzoek toont aan dat al bij 5 sigaretten per dag de kans op hart- en vaatziekten met 50% stijgt in vergelijking met niet-rokers.
Hoewel de schattingen van de Britse wetenschappers gebaseerd zijn op gemiddelden, is er aanzienlijke variatie tussen individuen. Sommige rokers bereiken een hoge leeftijd, terwijl anderen al voor hun 50ste overlijden aan rookgerelateerde ziekten. Factoren zoals de diepte van inhalatie, het aantal trekjes per sigaret en genetische gevoeligheid spelen hierbij een rol.
Uit sterftestatistieken blijkt dat hoe eerder iemand stopt met roken, hoe groter de gezondheidswinst. Zo blijkt uit de British Doctors Study dat:
Deze bevindingen laten er geen twijfel over bestaan: stoppen met roken op elke leeftijd verlengt het leven aanzienlijk en vermindert de kans op ziekte.
Hoewel rokers tegenwoordig gemiddeld minder sigaretten per dag roken dan in 1996, suggereert onderzoek naar nicotine-metabolieten in speeksel dat de blootstelling aan schadelijke stoffen niet noemenswaardig is afgenomen. Dit onderstreept de noodzaak van verdere preventie en rookstopmaatregelen. De nieuwe schatting van gemiddeld 20 minuten levensverlies per sigaret is een alarmerend signaal dat de gevaren van roken groter zijn dan lange tijd werd aangenomen.