Alcoholgebruik blijkt anafylaxierisico te verhogen bij mensen met notenallergie

januari 2025 Wetenschap Willem van Altena

Onderzoekers onder leiding van dr. Moshe Ben-Shoshan van de McGill University in Montreal (Canada) hebben een belangrijke doorbraak geboekt in het begrijpen van anafylactische reacties. Hun studie, gepubliceerd in International Archives of Allergy and Immunology, toont aan dat alcoholgebruik de ernst van reacties bij mensen met een notenallergie vergroot. Bovendien benadrukt het onderzoek dat zelfs alcoholische dranken met kunstmatige notensmaken mogelijk sporen van allergenen kunnen bevatten, wat het risico op een ernstige reactie verhoogt. Dit baanbrekende werk, waaraan verschillende Canadese universiteiten hebben bijgedragen, heeft implicaties voor zowel medische diagnose als voedsel- en dranketikettering.

Anafylaxie, een levensbedreigende allergische reactie, wordt vaak veroorzaakt door voedsel, insectensteken of medicijnen. Hoewel adrenaline een effectieve behandeling biedt, is er een kennislacune over waarom specifieke triggers bepaalde symptomen veroorzaken. Dit gebrek aan inzicht kan de diagnose en behandeling vertragen.

Opmerkelijke patronen

De studie, waarin meer dan 1.100 gevallen van anafylaxie werden geanalyseerd die over een periode van tien jaar in Canadese spoedeisende hulpafdelingen werden behandeld, onthult enkele opmerkelijke patronen:

  • Voedsel is de meest voorkomende oorzaak van anafylaxie, verantwoordelijk voor meer dan 50% van de gevallen. Binnen deze groep veroorzaken boomnoten vaker benauwdheid in de keel dan andere allergenen.
  • Insectensteken leiden vaker tot cardiovasculaire symptomen, zoals een verlaging van de bloeddruk.
  • Alcoholgebruik verergert symptomen bij notenallergieën en kan het risico op ernstige reacties verhogen.

Volgens de onderzoekers biedt het herkennen van deze patronen levensreddende voordelen. Voor artsen betekent het sneller herkennen van patronen snellere en effectievere noodbehandelingen. Voor patiënten kan inzicht in de rol van alcohol en andere triggers hen helpen veiligere keuzes te maken.

Etikettering

De bevindingen van het onderzoek benadrukken ook de noodzaak van duidelijke etiketteringspraktijken in de voedings- en drankindustrie. Het expliciet vermelden van mogelijke allergenen, zelfs bij kunstmatige smaken, is essentieel om consumenten te beschermen.

De onderzoekers plannen vervolgstudies naar mildere allergische reacties die geen spoedeisende zorg vereisten. Daarnaast willen ze de interactie tussen alcohol en noten verder onderzoeken om de behandeling en preventie van allergieën te verbeteren.

Referentie

Khalaf R, Prosty C, McCusker C, et al. Symptomatology and Management of Adult Anaphylaxis according to Trigger: A Cross-Sectional Study. International Archives of Allergy and Immunology. 2024;1. DOI: 10.1159/000542115