Dit artikel is onderdeel van de Editor’s Pick van dr. Berber Vlieg-Boerstra (diëtist, Vlieg Diëtisten, en lid van de hoofdredactieraad van NTVAAKI), bestaande uit een selectie van klinisch relevante literatuur op het gebied van voedselallergieën. In deze selectie komen onder andere artikelen over veiligere voedselprovocatietesten, cognitieve gedragsinterventie bij angst door voedselallergie en nieuwe EAACI-richtlijnen aan bod. Bekijk hier de hele selectie.
Voedselallergie vormt een belangrijk volksgezondheidsprobleem met een prevalentie die in de afgelopen decennia is toegenomen. Voedselallergie kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid, mentale toestand en het welzijn van getroffen patiënten en hun naasten. Een nauwkeurige diagnose en goed afgestemde behandeling van voedselallergie zijn van groot belang, zowel bij het vermijden van allergenen, het toedienen van noodbehandeling en bij het voorkomen van onnodige dieetbeperkingen. Daarom heeft de European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI) onlangs nieuwe richtlijnen opgesteld voor het diagnosticeren van IgE-gemedieerde voedselallergie. De richtlijnen werden gepubliceerd in het tijdschrift Allergy.
Voedselallergie kan worden ingedeeld in IgE-gemedieerd, niet-IgE-gemedieerd en gemengd IgE- en niet-IgE-gemedieerd, afhankelijk van de betrokkenheid van IgE bij de pathogenese. Specifiek kan het op basis van het onderliggende mechanisme worden ingedeeld als type I-hypersensitiviteit (IgE-gemedieerd), type III of type IV-hypersensitiviteit (niet-IgE-gemedieerd) of een combinatie van IgE- en cellulaire mechanismen (gemengd IgE- en niet-IgE-gemedieerd), respectievelijk. Onlangs presenteerde de EAACI tevens een nieuwe nomenclatuur voor allergieën en hypersensitiviteitsreacties. De huidige richtlijn is uitsluitend gericht op IgE-gemedieerde voedselallergie, zoals gedefinieerd door:
In de nieuwe richtlijn werden 8 aanbevelingen gepresenteerd op het gebied van de klinische achtergrond van de patiënt, de diagnostische tests en orale voedselprovocatietests (‘oral food challenge’, OFC). Deze aanbevelingen werd opgesteld door experts en verschillende stakeholders op basis van systematische reviews van de bestaande wetenschappelijke literatuur.
Klinische achtergrond
Diagnostische tests
Orale voedselprovocatietests
De EAACI heeft nieuwe richtlijnen opgesteld voor het diagnosticeren van IgE-gemedieerde voedselallergie. Door de diagnose te verbeteren en nauwkeuriger te maken, kan de behandeling van deze allergie beter worden toegespitst op de patiënt.
Referentie